Att vara ”lemonadkille” på sommaren innebar att jag fick stiga upp ganska tidigt på morgonen för att börja förbereda. Eftersom lemonaden skall vara helt färskpressad och iskall måste den göras direkt innan den skall säljas.

Pressa, plocka, hälla, packa

När jag vaknade på morgonen kom ofta någon kompis över för att hjälpa till. Då började vi med att klistra klistermärken på flaskorna. Sedan pressade vi citron och lime och plockade mynta i trädgården. Vi mixade ihop detta och blandade med sockerlag. Sockerlagen fick vi göra dagen innan eftersom den måste svalna. Därefter hällde vi upp det på flaskorna och till sist fyllde vi upp med vatten och is. För att lemonaden skulle bli riktigt kall, kylde jag vatten i stora flaskor i kylen under natten. Så fort flaskorna var fyllda, var det direkt på med locken och ner i kylväska.

Jag hade lite otur i slutet av sommaren när ismaskinen gick sönder, men det löste sig snabbt genom att hitta en kompis som hade ismaskin jag kunde få is ifrån.

Fullastad cykelkärra

När kylväskorna var fyllda lastade vi direkt ner dem i en cykelkärra, för att snabbt komma ner till stranden medan de var iskalla. Vi cyklade ner, parkerade och gick direkt ner till havet. Eftersom det var så varmt ute började vi alltid med att hoppa direkt i havet för ett dopp, så att vi skulle vara kalla innan vi började gå. Sedan var det bara att dra på sig våra lemonad t-shirtar och ge sig iväg! T-shirtarna hittade min mamma av en ren slump när hon var i London, precis efter jag hade bestämt att starta min lemonad business.

Sälj-dags

När vi gick runt på stranden, höll jag upp en flaska för att visa vad det var vi sålde. Så gick jag fram till människor och frågade om dom ville köpa lemonad. Om dom sa nej sa jag ”den är färskpressad, nygjord nu på morgonen och helt iskall”, och då ville dom flesta köpa ändå. Jag sålde 1 flaska för 20 kr eller 4 stycken för 60 kr och nästan alla valde att köpa 4 stycken. Dom bästa kunderna var barnfamiljer och en gång var det till och med ett gäng som köpte 16 stycken (dom fick också en gratis eftersom det var den sista vi hade kvar)! Det var ofta folk inte hade pengar med sig på stranden och därför tog jag även betalning via swish. Hade jag inte haft swish hade det varit mycket svårare att sälja, vilket jag också fick känna på en dag när swish låg nere, men det löste sig bra ändå.

När lemonaderna i kylväskan tog slut, var det bara att gå och fylla på igen ifrån den stora kylväskan, som vi hade gömt i skuggan vid cyklarna. Ibland fick vi till och med åka hem och göra en ny batch för att sedan åka tillbaks till stranden, eftersom det var så många som ville köpa.

Det blev ganska långt att gå varje dag och tungt att bära, så det var väldigt skönt att kasta sig i havet när vi hade sålt slut för dagen!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA