Recept

När jag skulle göra min första lemonad fick jag tips av min pappa på ungefär hur mycket citron, lime och socker jag skulle ha och sedan provade jag fram olika för att få det bästa receptet. Först gjorde jag lemonaden utan mynta, men så kom jag på att det kunde vara gott att ha mynta i och då blev verkligen lemonaden perfekt!

Förpackning

Min mamma föreslog att jag kunde ha små flaskor att sälja lemonaden i. Vi letade tillsammans på nätet och hittade en perfekt PET-flaska i England, men det blev så dyrt med frakten att köpa dem därifrån. Efter lite mer letande lyckades vi faktiskt hitta precis samma flaska i Sverige och då blev det mycket billigare. Problemet var bara att man var tvungen att köpa 640 flaskor och jag hade inte så mycket pengar, som det kostade. Jag fick låna pengar av min mamma, så att jag hade råd att köpa dem. Det var lite jobbigt i början, för varje gång jag tjänade pengar när jag hade sålt min lemonad, kunde jag inte själv använda dem, utan var tvungen att ge dem till min mamma. Det var väldigt skönt när jag till slut hade betalt av min skuld! 🙂

För att flaskan skulle bli snygg ville jag ha en etikett. Genom en familjevän på ett tryckeri i Malmö, fick jag sponsrat mina fina etiketter.

Pris & inköp

Genom att kolla upp priset på frukt och socker, listade jag ut ungefär vad det skulle kosta att göra en flaska lemonad och från det bestämde jag vilket pris jag skulle sälja dem för. När jag gjorde de första batcherna, räknade jag ut precis hur många citroner jag hade använt, hur mycket socker som hade gått åt och så kunde jag få fram exakt hur mycket varje flaska kostade att göra. Jag fick också räkna med priset för själva flaskan, för att kunna veta hur mycket vinst som blev över. Det blev mycket matte i början!

Första gången jag gjorde lemonaden köpte jag citroner på ICA där jag bor, men sen insåg jag att det var mycket billigare att handla från gubben på torget eller på Möllevångstorget i Malmö, där det är jätte många som säljer frukt billigt. Eftersom jag köpte så många citroner fick jag mängdpris. Men också hos dom blev det lite problem ibland, eftersom priset var olika varje gång och jag fick kämpa för att pruta. Framförallt i slutet på sommaren, när det gick som bäst och jag behövde mycket citroner, blev dom dyrare hos alla. Dom sa att det inte riktigt var säsong för citroner och att dom själva fick betala mycket för att köpa dem. Det var också viktigt att välja rätt citroner. Jag lärde mig efter ett tag att känna igen vilka citroner, som gav mest saft och då blev ju också lemonaden billigare att göra! 🙂

Jag förstod också snabbt att det skulle gå åt ganska mycket mynta till mitt recept, så jag köpte några stora plantor och planterade hemma. Mynta växer som ogräs!

Kompis eller ej?

När jag kom på iden att sälja lemonad, tänkte jag först att jag skulle göra det ihop med min kompis Gustav. Men sen kom jag på att det skulle bli lite svårt att göra allt tillsammans med bara en person, eftersom vi skulle resa bort olika veckor och hade olika aktiviteter. Jag bestämde mig därför för att sälja med olika kompisar, beroende på vem som var hemma och ville hjälpa till. Det var också enklare att dela på vinsten när jag gjorde så. Den som sålde med mig fick halva vinsten per flaska vi sålde tillsammans. På så sätt kunde olika kompisar hjälpa mig olika dagar utan att jag blev beroende av att ha en bestämd kompis, som var hemma och ledig hela sommaren. Det var många som ville vara med när dom såg hur roligt det var och att dom dessutom kunde tjäna pengar. Totalt var det 6 olika kompisar som sålde tillsammans med mig under sommaren!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA